Alles wat je moet weten over de wet DBA en het nieuwe wetsvoorstel

Er zijn veranderingen rondom de wet DBA. We zetten het graag voor je op een rijtje wat er tot nu toe bekend is.

De wet DBA is op 1 mei 2016 ingevoerd om meer duidelijkheid te creëren voor zzp’ers en opdrachtgevers over de arbeidsrelatie. Er wordt door middel van een modelovereenkomst onderscheid gemaakt tussen zelfstandig ondernemers en werknemers.
Hiermee wordt de zogenoemde ‘schijnzelfstandigheid’ tegengegaan waarbij een ingehuurde zzp’er eigenlijk een verkapte werknemer is die normaal gesproken in loondienst zou moeten werken.

Zowel opdrachtgever als zzp’er zijn beiden verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie die zij met elkaar aangaan. Zo dienen zij beiden een opdrachtovereenkomst (modelovereenkomst) te kunnen overleggen met de Belastingdienst om aan te kunnen tonen wat de aard van deze arbeidsrelatie is en dat hier duidelijke afspraken over zijn gemaakt.

Het nieuwe wetsvoorstel

De overheid handhaaft de wet DBA nog niet volledig. De Belastingdienst treedt corrigerend op als de opdrachtgever ‘kwaadwillend’ is of gegeven aanwijzingen niet opvolgt. Toch is er een wetsvoorstel gedaan om de wet DBA aan te scherpen. Opdrachtgevers moeten aan de hand van de volgende criteria bepalen of zij zzp’ers mogen inhuren:

  1. Werkinhoudelijke aansturing van de werkgever.
  2. Het werk of de werknemer is organisatorisch ingebed in de organisatie van de werkgever
  3. Werken voor eigen rekening en risico

Ook komen er wat concretere criteria naar voren:

  • Het uurtarief als zzp’er dient hoger te zijn dan €32,24
  • De overeenkomst van opdracht mag maximaal 7 maanden duren
  • Een opdracht heeft een maximaal aantal uren van 28 uur per week
  • Het (kalender)jaarinkomen van de zzp’er mag van de grootste opdrachtgever niet boven de 70% komen.

Wat betekent dit concreet voor jou?

We begrijpen dat dit veel informatie kan zijn wat veel gevolgen met zich meebrengt. We weten nog niet wat er definitief wordt doorgevoerd. Wij als ZOS+ bereiden ons voor met de volgende stappen welke we 1-1-24 willen doorvoeren:

  • De opdrachtovereenkomsten werden eerst voor max. 12 maanden afgegeven. Deze schroeven we terug naar een maximale duur van 7 maanden.
  • Periodeopdrachten hebben een limiet van 28u per week. Uiteraard kunnen ad-hoc diensten ernaast nog steeds worden ingevuld.
  • Ieder geval is anders en wij proberen persoonlijk advies te geven.

Brainstormen of heb je vragen? Bel gerust naar ons op. 078-7514310.

Bron: https://www.zipconomy.nl/2023/09/kabinet-akkoord-met-voorstel-nieuwe-wet-dba-drie-criteria-en-rechtsvermoeden-bij-een-laag-tarief/

ZOS+: Platform voor zzp’ers in de zorg

ZOS+ is hét platform voor zelfstandig professionals in de zorg. Wij gaan uit van jouw kracht als ZZP’er. Jij bent namelijk onmisbaar!

Wij gaan op zoek naar leuke opdrachtgevers voor jou, met de vrijheid en verantwoordelijkheid die hoort bij zelfstandig werken. We zijn ook de plek voor inspiratie en professionele ontwikkeling: investeren in jezelf als ondernemer.

Nog niet ingeschreven bij het platform? Klik dan hier om je gratis aan te melden.

Nieuwsgierig naar onze opdrachten? Bekijk ze hier.