Als zzp´er kun je eigenlijk niet ziek zijn. Met deze uitspraak zal ik geen vrienden maken besef ik… Immers, zzp´ers zijn ook maar mensen en ook zij kunnen ziek worden. Net zozeer als toen mijn kinderen nog klein waren, ik erachter kwam dat ik als moeder niet ziek kon zijn, maar ik ook maar een mens was.

– Marianne Veth

Als zorgverlener is er een groot gevoel van verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij de cliënten die de zorg van jou krijgen. Als zzp’er of flexwerker ben je vaak de allerlaatste optie voor de zorginstellingen.

Je hebt een dienst aangenomen op een plek waar een tekort is ontstaan door ziekte of langdurig verlof en als jij ziek wordt, hebben ze eigenlijk niemand meer en wordt de zorg niet geleverd.

Maar aan de andere kant is de grootste motivatie om zzp’er te worden: vrijheid.

Daarom denk je misschien nu wel: ”Ik ben toch zzp’er geworden en mag zelf bepalen wanneer ik werk. Ik hoef geen verantwoording af te leggen wanneer ik me ziekmeld”…

Als je je hierin herkent, wil ik graag uitleggen dat hier ook een andere kant aan zit.

Als zzp’er heb je de vrijheid om een lange vakantie in te plannen, twee maanden niet te werken, of bijvoorbeeld altijd alleen ochtenddiensten in te plannen. Maar met ziekmelden ligt dit anders.

Op dat moment is de dienst al ingepland, en staat de afspraak vast. Jij bent op dat moment (mede) verantwoordelijk dat de zorg aan de cliënten geleverd wordt.

Wist je dat jij als zzp’er eigenlijk als je eigen werkgever wordt gezien? En je moet je in principe aan dezelfde wetgeving houden als een zorginstelling met personeel in loondienst.

Als zzp’er ben je volgens de WKKGZ (ook onderdeel van de WTZa) verplicht om je vervanging bij ziekte of afwezigheid goed te regelen. En dit is niet, zoals veel mensen denken, iets dat alleen bij ZOS+ geldt.

Dit is niet bedacht door ons, maar hoort bij het zelfstandig ondernemerschap in de zorg. Wie bij KIWA geregistreerd staat, weet dat je hiervoor een vervangingsverklaring moet opstellen.

Daarom is het zo belangrijk dat je hier van te voren goed over nadenkt! Bedenk hoe je vervanging gaat regelen wanneer je uitvalt. Zorg dat je geen slechte naam krijgt en je reputatie goed blijft door je niet ziek te melden zonder dat je vervanging hebt. Bij sommige opdrachtgevers ben je na 2 ziekmeldingen niet meer welkom.

Tegelijkertijd snappen wij hoe lastig dit in de praktijk is, zeker in de zomerperiode. Wij staan altijd voor jullie klaar met ondersteuning en advies.

Wist je dat wij als bemiddelaar officieel zelfs geen vervanging voor je mogen regelen? Want dan lijkt het erop dat wij werkgever of opdrachtgever van jou zijn. Dit is iets waar wij altijd bewust mee bezig zijn.

Enfin, de zomerperiode is begonnen, de besmettingen lopen weer op, er heerst een nare griep en dat allemaal terwijl de tekorten in de zorg blijven oplopen.. ga er maar aan staan..

Ik wens je een hele gezonde zomer!

Marianne

ZOS+: Platform voor zzp’ers in de zorg

ZOS+ is hét platform voor zelfstandig professionals in de zorg. Wij gaan uit van jouw kracht als ZZP’er. Jij bent namelijk onmisbaar!

Wij gaan op zoek naar leuke opdrachtgevers voor jou, met de vrijheid en verantwoordelijkheid die hoort bij zelfstandig werken. We zijn ook de plek voor inspiratie en professionele ontwikkeling: investeren in jezelf als ondernemer.

Nog niet ingeschreven bij het platform? Klik dan hier om je gratis aan te melden.

Nieuwsgierig naar onze opdrachten? Bekijk ze hier.