Bijscholing is één van de beste manieren om aan te tonen dat je bevoegd en bekwaam aan het werk bent. Maar hoe vaak moet je dit eigenlijk doen? En wie controleert jouw bekwaamheid?
Één van de grootste valkuilen voor zzp’ers die uit loondienst komen, is dat ze stoppen met het actief bijscholen. In loondienst wordt er voor jou bijgehouden welke bijscholingen er nodig zijn. Vaak kun je deze gratis volgen onder de vlag van je werkgever. Organisaties investeren in hun werknemers, maar als zorgondernemer moet je investeren in jezelf.
In dit artikel lees je 7 manieren hoe je als zelfstandig zorgverlener (zzp’er) alles uit je bijscholingen kunt halen.
Onderscheid je van anderen en maak jezelf onmisbaar
Je bent als zzp’er in de zorg niet alleen zorgverlener, maar ook ondernemer. JIJ bent zelf het gezicht van jouw bedrijf, en gaat jouw skills, visie en diensten “verkopen” aan cliënten en opdrachtgevers. Hierbij moet je laten zien dat jij uniek, onderscheidend en onmisbaar bent voor jouw cliënten. Met bijscholing kan je waarde creëren voor jezelf en jouw bedrijf. Wanneer het erop aan komt, ben jij je concurrentie voor.
Kies dus bijscholingen die iets toevoegen aan jouw expertise. Door slim te kiezen voor de juiste bijscholing, kun je jezelf onmisbaar maken. Niet alleen bij opdrachtgevers, maar ook in zorgteams. Denk bijvoorbeeld aan een BHV cursus, of een bijscholing in de Palliatieve zorg. Maar denk ook eens aan bepaalde specialisaties op het gebied van wetgeving, administratie of bepaalde ziektebeelden.
Direct aan de slag? Bekijk hier ons aanbod E-Learning modules.
Houd het leuk! Wissel je scholingen af
Het mooie aan zelfstandig werken, is dat je ook zelf kunt kiezen op welke manier en bij welke aanbieder je de bijscholing volgt. Ga bijvoorbeeld eens in je netwerk na welke aanbieders of cursussen goede recensies krijgen. Klik hier voor een lijst met handige websites om in de gaten te houden voor symposiums, seminars of workshops. Vaak zijn deze ook geaccrediteerd voor de V&VN!
Als professioneel zorgverlener is bijscholing volgen nou eenmaal één van van de verplichtingen die je hebt. Het is dus voor jezelf belangrijk dat je het jezelf zo aangenaam mogelijk maakt.
Zorg Met Elkaar werkt bijvoorbeeld samen met Precision Bijscholingen. Zij geven zorginhoudelijke bijscholingen, gericht op de zzp’er in de zorg. De bijscholingen zijn efficiënt ingericht, altijd vernieuwend en nemen zowel theorie als praktijk mee.
Meer weten over Precision? Zien welke bijscholingen er binnenkort op het programma staan? Bekijk onze agenda.
Financiële voordelen van bijscholen als zzp’er in de zorg
Bijscholing is in alle opzichten een investering in jezelf, maar je voelt het vooral in je portemonnee… Gelukkig zijn er manieren om deze kostenpost om te zetten in een financieel voordeel.
Iedereen moet belasting betalen. Hoeveel? Dit wordt bepaald aan de hand van je belastbaar inkomen. Om minder belasting te betalen (en dat wil iedereen) moet je dus zorgen dat je belastbaar inkomen lager wordt! Hoe doe je dat? Door oa meer geld uit te geven aan bijscholingen! Dus in plaats dat je geld uitgeeft aan de belasting, geeft je het uit aan jezelf. Wie wil dit nou niet?
Dit betekent ook dat als je er nu voor kiest om geld te besparen door je bijscholing niet te volgen, je daardoor uiteindelijk meer betaalt aan de Belastingdienst. Dít is wat we bedoelen met: investeer in jezelf. Kies zelf waar jij je geld aan uitgeeft en kosten maakt, anders doet de Belastingdienst het voor je.
Hoe dit in de praktijk werkt? Je kunt het geld dat je uitgeeft aan bijscholing als aftrekpost meenemen in je belastingaangifte.
Denk ook aan je ontwikkeling als ondernemer
Bijscholen kan je natuurlijk op veel meer vlakken doen dan alleen zorginhoudelijk. Denk daarom ook eens aan jouw ontwikkeling als zzp’er en ondernemer. Hoe zorg je ervoor dat je winst maakt? Hoe maak je een eigen bedrijfsplan? Wat doe je eigenlijk aan promotie? En weet jij alles van de wetgeving en regels waar je als ondernemer in de zorg rekening mee moet houden?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor meer content over ondernemerschap in de zorg!
Controleer de bekwaamheid in jouw zorgteam(s)
Wanneer je in loondienst werkt, is het de verantwoordelijkheid van jouw werkgever om ervoor te zorgen dat jij bevoegd en bekwaam blijft. Je krijgt intern bijscholing aangeboden, en kunt met collega’s praktijkervaring opdoen.
Als zelfstandig zorgverlener is dit 100% jouw eigen verantwoordelijkheid. Door wetgeving is bepaald dat je moet bijscholen in zowel theorie als praktijk, maar hierin wordt niet vastgelegd hoe vaak, of wie dit controleert. Wanneer je in een team werkt, heb je samen die verantwoordelijkheid. Het is dus van belang om elkaar te controleren en terecht te wijzen wanneer de bekwaamheid niet op peil is. Maak onderlinge afspraken waarmee je samen de kwaliteit van de zorg hoog houdt, en wees niet bang om elkaar (constructieve) feedback en tips te geven.
Aan de andere kant: wees ook niet bang om feedback van anderen te vragen. Vaak ben je zo bezig met het werk en de cliënten, dat je vast kunt komen in een routine. Het is zeer waardevol om op zo’n moment feedback te vragen van een collega zorgverlener. Zij kan je vaak precies vertellen waar je kunt verbeteren.
Maak een plan voor het komende jaar
Wanneer je alle facetten van bijscholing en ontwikkeling in je hoofd hebt, is het belangrijk om dit om te zetten in een plan. Maak een plan voor het komende jaar, waarin je jezelf richtlijnen geeft. Neem hierbij de volgende factoren mee:
- Welke voorbehouden/risicovolle handelingen komen bij mijn cliënten in de praktijk vaak voor?
- Welk type cliënt is mijn “doelgroep” voor het komende jaar?
- Welke voorbehouden/risicovolle handelingen worden verplicht door mijn opdrachtgevers/zorginstellingen?
- Welke certificaten voor voorbehouden/risicovolle handelingen verlopen het komende jaar?
- Met welke bijscholing kan ik mezelf onmisbaar maken bij mijn cliënten, zorgteam en opdrachtgevers?
- Wat is mijn budget voor bijscholing het komende jaar?
- Op welke verschillende vlakken kan ik mezelf ontwikkelen als ondernemer?
- Op welke punten in het jaar plan ik een evaluatie/feedbacksessie met collega’s?
- Hoe ga ik om met onverwachte situaties? (Bijv. wanneer een nieuwe, onbekende handeling vereist is bij een cliënt)
Pak je agenda erbij, en plan voor iedere maand minstens 1 leermoment!
ZOS+: Platform voor zzp’ers in de zorg
ZOS+ is hét platform voor zelfstandig professionals in de zorg. Wij gaan uit van jouw kracht als ZZP’er. Jij bent namelijk onmisbaar!
Wij gaan op zoek naar leuke opdrachtgevers voor jou, met de vrijheid en verantwoordelijkheid die hoort bij zelfstandig werken. We zijn ook de plek voor inspiratie en professionele ontwikkeling: investeren in jezelf als ondernemer.
Nog niet ingeschreven bij het platform? Klik dan hier om je gratis aan te melden.
Nieuwsgierig naar onze opdrachten? Bekijk ze hier.