Iedere winter zien we hetzelfde patroon: Het aantal diensten dat wordt aangeboden via bemiddelaars loopt plotseling terug. Je kunt als zzp’er niet meer zorgeloos plannen zoals je dat in de zomer gewend was. Hoe komt dit? En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je zeker bent van werk?

Zorginstellingen letten op de kosten

De grootste reden voor het teruglopen van het aantal diensten is heel simpel: Zorginstellingen moeten bezuinigen, en geven eigen personeel voorrang. Zij werken met budgetten, en deze zijn vaak na de drukke zomer flink gekrompen. Ze proberen de laatste weken van het jaar zoveel mogelijk met eigen personeel op te lossen.

Daarnaast worden nu ook de budgetten voor het nieuwe jaar gemaakt, en de eerste maanden van het jaar zijn ze altijd voorzichtig met inzet van zzp’ers. Ook hier krijgt het eigen personeel de voorkeur. Meestal zien we na een paar maanden dat de vraag naar zzp’ers weer toeneemt.

Opdrachtgevers gaan als gevolg hiervan in de winter minder snel periode opdrachten aan, omdat ze geen kosten willen vastleggen voor langere periode. (Dit willen ze in de zomer juist wél, en hier kan je in die maanden goed op inspelen!)

Dit is een terugkerende trend ieder jaar in de winter. Het geldt voor alle zzp’ers, direct en via bemiddelaars. Maar als je gewend bent om diverse losse diensten in te vullen bij verschillende opdrachtgevers, zul je hier meer last van hebben. Daarom is het goed om jezelf hierop voor te bereiden.

Wat kun jij als zzp’er hieraan doen?

Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Geef het aan bij ons. Communiceer waar je naar op zoek bent, en vraag om hulp. Wanneer je via ZOS+ werkt, kun je ons altijd (binnen kantooruren) bellen of appen. Onze collega’s van de planning zijn altijd op de hoogte van nieuwe diensten en opdrachten, die misschien nog niet gepubliceerd zijn.
  • Wees flexibel. Er is altijd werk, alleen misschien zijn de diensten iets korter of niet op de afdeling van jouw voorkeur.
  • Investeer in jezelf, zorg dat jij je als ondernemer kan onderscheiden. Is jouw bijscholing op orde? Heb je goede referenties? Hiermee kun je jezelf “verkopen”.
  • Voorbereiding is het halve werk. Dit is een patroon dat ieder jaar terugkomt. Als jij in de zomer- en herfstmaanden al een goede naam hebt bij een opdrachtgever, dan is de kans groter dat ze met jou in de winter blijven doorplannen.

Hulp nodig?

Heb je hier hulp bij nodig? Of heb je andere vragen? Je kunt ons altijd mailen (info@zosplus.nl), bellen (078-7514310) of stuur een appje (voor de aangesloten ZOS+’ers!)

ZOS+: Platform voor zzp’ers in de zorg

ZOS+ is hét platform voor zelfstandig professionals in de zorg. Wij gaan uit van jouw kracht als ZZP’er. Jij bent namelijk onmisbaar!

Wij gaan op zoek naar leuke opdrachtgevers voor jou, met de vrijheid en verantwoordelijkheid die hoort bij zelfstandig werken. We zijn ook de plek voor inspiratie en professionele ontwikkeling: investeren in jezelf als ondernemer.

Nog niet ingeschreven bij het platform? Klik dan hier om je gratis aan te melden.

Nieuwsgierig naar onze opdrachten? Bekijk ze hier.