Je bent zzp’er in de zorg geworden of bent aan het oriënteren om als zzp’er in de zorg te starten.

Zelf je diensten inplannen, verschillende locaties zien en zelfstandig zijn. Je zult je vast in één van deze beweegredenen herkennen. We helpen je graag met de opstart van je eigen onderneming. Dat is wat ZOS+ doet: samenwerken op niveau.

Beginnen als zzp’er
Gefeliciteerd! Je hebt je inschrijving bij de kamer van koophandel gedaan en een mooi mapje in handen. Even op de foto voor het gebouw en even delen in de familiegroepsapp.
Misschien start je bij een zorginstelling waar je bekend bent of je hebt je georiënteerd op een bemiddelingsbureau.

Een bemiddelingsbureau
Kies de bemiddelingsbureaus waar je voor gaat werken nauwkeurig uit. Past deze bemiddelaar bij jou en bij je visie op de zorg? Wat is de betaaltermijn? Wat zijn de tarieven? Uiteraard mag je deze zelf onderhandelen als zzp’er, maar is de richtlijn goed? Ook is het handig om de bereikbaarheid en je gevoel in de overweging mee te nemen.

Een bemiddelaar kan dan verschillende documenten bij je opvragen om je dossier gereed te maken. Schrijf je je in bij ZOS+? Wij vragen de volgende documenten up to date te hebben en aan te leveren:

– KVK uitreksel
– Kopie ID/Paspoort
– VOG (niet ouder dan 2 jaar)
– Bankpas
– Volledige polis Bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering
– Afschrift van betaling aan verzekering
– Meldcode Huiselijk Geweld
– Geldig diploma uit DUO of herwaardering
– Bijscholingen niet ouder dan 3 jaar

Dit lijkt veel, maar wees gerust. Heb je hulp nodig? ZOS+ is altijd telefonisch bereikbaar en we organiseren iedere maand een inloopkoffie waar je in persoon kan langskomen. Hier beantwoorden we alle vragen over starten als zzp’er, maar beantwoorden we ook de vragen van de ouwe rotten in het vak. Daar leer jij ook weer van.

Aan de slag!
Yesss! Je account is op gereed en je kan diensten zien. En dan? Reageren maar? YES! ‘ik ben beschikbaar’. De dienst wordt uiteindelijk toegewezen door de zorginstelling en je ontvangt van te voren alle informatie welke je moet weten voor de dienst. Misschien ontvang je zelfs nog een telefoontje van de opdrachtgever zodat je goed ontvangen kan worden.

Heb je over de volgende zaken nagedacht?

  • Ik ben ziek en ik heb een dienst gepland. Wat nu?
    Zorg voor een vangnet. Een netwerk vanuit de bemiddelaar of misschien heb je wel vrienden welke ook als zzp’er werken. Kunnen zij je dienst overnemen?
    Communiceer altijd goed met de opdrachtgever. Hiermee wek je meer vertrouwen en binding.
  • Waarom moet ik vervanging zoeken?
    Eén van de ‘spelregels’ als zzp’er is dat je zelf je vervanging moet regelen. En dat je je vervanger zelf moet uitkiezen. Dit heeft te maken met de Wet DBA die in 2016 is ingevoerd. Aan de hand van deze wet bepaalt de Belastingdienst of jij in loondienst bent. Jouw vervangbaarheid is een van de toetsingscriteria.
  • Mijn 1e dienst ziek, hoezo ontvang ik een waarschuwing?
    Opdrachtgevers hebben veel te maken met (langdurig) zieken, zowel in loondienst als op zzp basis. En laat jij nou net de laatste schakel zijn welke die dienst kon opvullen. De opdrachtgever moet kunnen vertrouwen op de zzp’ers welke worden ingezet. En dan staat een ziekmelding bij je 1e dienst net iets anders dan een ziekmelding op 50ste De opdrachtgever kan hier streng tegenop treden en je hier dus een waarschuwing voor geven.

Facturatie
Lekker gewerkt? Uurtje factuurtje maken maar!
Als je direct voor een opdrachtgever werkt zit het meestal anders dan via een bemiddelaar.
Stem goed met je opdrachtgever af wanneer en met welke frequentie je de facturen stuurt.
Als je via een bemiddelaar werkt zit dit vaak hetzelfde in elkaar. Na afloop dienst kan je gemakkelijk via het systeem de dienst declareren waarna de zorginstelling de dienst goedkeurt. Vaak maakt de bemiddelaar een factuur uit naam van jou. Dat scheelt jou weer tijd.

Kosten
Het einde van de maand is in zicht. Je hebt je facturen verzonden en zelfs sommige betalingen al binnen. Waar moet je rekening mee houden?

  • Kosten aan een bemiddelaar.
    Deze worden gerekend door de bemiddelaar. Dit kan een vast bedrag per maand zijn, een bedrag wat per gefactureerd uur wordt ingehouden of op een andere manier. Dit moet de bemiddelaar altijd met je communiceren. Wees hier dus per bemiddelaar van op de hoogte.
  • Maandelijkse kosten
    Van je verzekeringen, bankkosten, klachtenregeling.
  • Eenmalige kosten

Zoals het aanvragen van een VOG, eventuele bijscholingen en aanschaf van werk gerelateerde spullen.

Wetgeving 
Het is belangrijk om als zzp’er op de hoogte te blijven van de (nieuwe) wetgeving. ZOS+ houdt je op de hoogte en monitort dit voor je zodat als je vragen hebt, je bij ons terecht kunt.

Uiteindelijk de keuze gemaakt om aan de slag te gaan als zzp’er en ben je opzoek naar een samenwerking op niveau met veel persoonlijk contact?
Schrijf je dan in bij ZOS+ of kom langs op onze maandelijkse inloopkoffie.

Schrijf je in bij ZOS+

ZOS+: Platform voor zzp’ers in de zorg

ZOS+ is hét platform voor zelfstandig professionals in de zorg. Wij gaan uit van jouw kracht als ZZP’er. Jij bent namelijk onmisbaar!

Wij gaan op zoek naar leuke opdrachtgevers voor jou, met de vrijheid en verantwoordelijkheid die hoort bij zelfstandig werken. We zijn ook de plek voor inspiratie en professionele ontwikkeling: investeren in jezelf als ondernemer.

Nog niet ingeschreven bij het platform? Klik dan hier om je gratis aan te melden.

Nieuwsgierig naar onze opdrachten? Bekijk ze hier.