Vanaf 2025 hanteert ZOS+ geen tarievenkaart meer. Dit hebben wij besloten in verband met de verscherpte controle op de wet DBA.
In principe onderhandel jij als zzp’er altijd je eigen tarief met een opdrachtgever, en wij willen hier in 2025 volledig aan meewerken. Het hanteren van een tarievenkaart suggereert dat de tarieven vooraf al bepaald zijn, en dit doet af aan het ondernemerschap van een zzp’er.
Onderhandelen binnen de kaders van de zorg
Jouw opdrachtgevers hebben natuurlijk te maken met zorggeld en strakke budgetten. Wanneer zij extern personeel inzetten, moeten de kosten enigszins voorspelbaar blijven. Om die reden hebben wij een richtlijn gemaakt die je kunt gebruiken tijdens de onderhandeling. Houd de volgende punten in de gaten bij het onderhandelen:
- Het tarief van een zzp’er is een all-inclusive tarief. Er is geen sprake van reiskostenvergoeding, ORT of andere zaken die op personeel in loondienst van toepassing zijn. Dit zit allemaal in het tarief verrekend.
- Het tarief wordt onderhandeld op twee punten: Jouw expertise als zzp’er, en de kaders van de opdracht. Hierbij kijken we vaak naar het opleidingsniveau en de bekwaamheden.
- De richtlijn die wij geven is een minimum. Je kunt om allerlei redenen een hoger tarief onderhandelen. Dit moet je natuurlijk wel altijd goed onderbouwen, en dit kost vaak tijd. Een zorginstelling heeft altijd het recht om jouw tarief te weigeren.
Vastgelegd in de Overeenkomst van Opdracht
Het onderhandelde tarief wordt samen met de kaders van de opdracht vastgelegd in de Overeenkomst van Opdracht. ZOS+ faciliteert hiervoor de sjablonen, en wij zetten alvast de basisinformatie klaar zodat jij en de opdrachtgever snel digitaal kunnen ondertekenen. De volgende zaken zijn belangrijk bij het opstellen van de OVO:
- Elke overeenkomst is anders, en moet door jou als zzp’er kritisch worden bekeken en goedgekeurd. Dit kost tijd.
- De opdrachtovereenkomst moet officieel worden ondertekend vóór de eerste uitbetaling. Het liefst heb je natuurlijk alles al vastgelegd voorafgaand aan de start van de opdracht (eerste dienst). Let er dus op: als jij je tarief goed wil onderhandelen, kun je vaak niet ad-hoc beginnen.
- In een overeenkomst met een opdrachtgever omschrijven zij een specifieke opdracht. Dit heeft de volgende kenmerken: Duidelijke doel en resultaat, afgebakend tijdspad, en duidelijke omschrijving van de werkzaamheden. Er mag aanwijzing worden gegeven over het gewenste resultaat, maar absoluut niet over de manier waarop de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Een zzp’er moet in principe zelfstandig een dienst kunnen uitvoeren.
Natuurlijk zal ZOS+ de persoonlijke service bieden die je van ons gewend bent, zodat je ook in 2025 compliant en met een gerust hart als zzp’er kunt blijven werken. Het zal voor alle partijen wat extra aandacht vragen, maar hier zijn wij op voorbereid.
Klaar voor 2025 met onze richtlijn
Heb je al deze informatie meegenomen, en ben je benieuwd naar onze richtlijn voor 2025? Vul hieronder je gegevens in, dan sturen wij deze naar je op in PDF.
ZOS+: Platform voor zzp’ers in de zorg
ZOS+ is hét platform voor zelfstandig professionals in de zorg. Wij gaan uit van jouw kracht als ZZP’er. Jij bent namelijk onmisbaar!
Wij gaan op zoek naar leuke opdrachtgevers voor jou, met de vrijheid en verantwoordelijkheid die hoort bij zelfstandig werken. We zijn ook de plek voor inspiratie en professionele ontwikkeling: investeren in jezelf als ondernemer.
Nog niet ingeschreven bij het platform? Klik dan hier om je gratis aan te melden.
Nieuwsgierig naar onze opdrachten? Bekijk ze hier.