Als zzp’er is het belangrijk om te weten wat je ondertekent en wat de risico’s zijn. Dit geldt als je via een bemiddelaar gaat werken, maar ook als je direct met een zorginstelling een contract tekent.

Wanneer wij met een nieuwe zzp’er kennismaken, besteden we altijd even tijd aan het uitleggen van onze contracten. Wij zien een aantal punten hierin steeds terugkomen. Ons doel is om zzp’ers (en opdrachtgevers) te informeren hierover. Zodat je een goed onderbouwde beslissing maakt, en het contract een zuivere basis is voor de samenwerking tussen alle partijen.

1. Concurrentiebeding

Wij krijgen veel te maken met nieuwe zzp’ers die graag bij een opdrachtgever willen werken maar dit niet “mogen”. De reden hiervoor: het concurrentiebeding. Dit gebeurt wanneer zij via een andere bemiddelaar al bij deze opdrachtgever werken of hebben gewerkt.  In het contract met de bemiddelaar staat dan bijvoorbeeld vastgelegd dat ze tot 6 maanden nadat ze gestopt zijn met werken via deze bemiddelaar niet bij de opdrachtgever mogen werken. Zowel direct als via een andere bemiddelaar. Ook zorginstellingen hebben hier mee te maken en soms wordt om deze reden een bevoegd en bekwame zzp’er afgewezen.

Als je het juridisch bekijkt en het geschil zou uitlopen op een rechtszaak, zal de boete in de meeste gevallen niet rechtsgeldig zijn. Maar de bedragen waarmee wordt gedreigd kunnen zo hoog oplopen dat de zzp’er het risico niet neemt. Dit geldt overigens ook voor de zorginstellingen.

Let dus heel goed op wanneer je met een bemiddelaar gaat samenwerken of er sprake is van zo’n concurrentiebeding. Dit kan je mogelijkheden om met andere partijen samen te werken in de toekomst belemmeren. Wees kritisch, en ga in onderhandeling.

2. Detachering of bemiddeling?

Wanneer je met een bemiddelaar gaat werken, kun je kiezen voor verschillende constructies. Meestal is er sprake van een directe bemiddeling, waarbij de zorginstelling de opdrachtgever is. Sommige bemiddelaars kiezen voor een alternatief: detachering. Hierbij is de bemiddelaar de opdrachtgever voor de zorgverlener. Dit heeft voordelen, maar brengt ook een risico met zich mee.

De meeste zzp’ers weten dat je voor de Belastingdienst meerdere opdrachtgevers moet hebben. Dit is één van de vereisten van goed ondernemerschap. Als je bijvoorbeeld bij één opdrachtgever werkt voor 4 dagen per week gedurende een jaar of 2, kun je daar immers net zo goed in loondienst gaan. Maar wanneer je als gedetacheerde werkt, is de bemiddelaar jouw (enige) opdrachtgever. Ongeacht of je via de bemiddelaar bij meerdere zorginstellingen werkt.

Je kunt detachering het makkelijkst herkennen als je de factuur geleverde zorg bekijkt. In de directe bemiddelingsconstructie is de factuur gericht aan de zorginstelling, en wordt er geen btw gerekend op het zorgtarief. Bij detachering is de factuur gericht aan de bemiddelaar, en moet er wél btw gerekend worden over het zorgtarief.

Het risico hierbij is natuurlijk dat de belastingdienst dit ziet als een verkapt loondienstverband. Dit kan uiteindelijk een vervelende naheffing opleveren. Kies je voor een bemiddelaar met een detacheringsconstructie? Let dan dus even goed op de verschillende voorwaarden.

3. Verleggen van risico verkapt loondienst

Ook wanneer je als zzp’er direct een overeenkomst tekent met een zorginstelling is er risico op verkapt loondienstverband. Dit is een risico voor zowel de zzp’er als de zorginstelling. Als zzp’er is het grootste probleem dat je bepaalde kortingen en aftrekposten niet mag gebruiken. Dit is vervelend, maar als zorginstelling loop je het risico dat je met terugwerkende kracht loonheffingen moet betalen. Dit bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s.

Sommige zorginstellingen hebben in de opdrachtovereenkomst met de zzp’ers opgenomen dat dit risico wordt verlegd naar de zzp’er. Dit betekent dat het eventueel verschuldigde bedrag aan loonheffing op de zzp’er wordt verhaald. Als je zelf goed oplet dat je niet teveel uren werkt en een duidelijke einddatum op de overeenkomst zet, is dit risico minimaal. Maar dit is natuurlijk nooit helemaal ingedekt.

Daarom adviseren wij altijd goed op te letten of dit artikel in de overeenkomst is opgenomen. Dit hoef je als zzp’er namelijk echt niet te accepteren en is zeker onderhandelbaar.

ZOS+: Platform voor zzp’ers in de zorg

ZOS+ is hét platform voor zelfstandig professionals in de zorg. Wij gaan uit van jouw kracht als ZZP’er. Jij bent namelijk onmisbaar!

Wij gaan op zoek naar leuke opdrachtgevers voor jou, met de vrijheid en verantwoordelijkheid die hoort bij zelfstandig werken. We zijn ook de plek voor inspiratie en professionele ontwikkeling: investeren in jezelf als ondernemer.

Nog niet ingeschreven bij het platform? Klik dan hier om je gratis aan te melden.

Nieuwsgierig naar onze opdrachten? Bekijk ze hier.