Één van de belangrijkste motivaties van zorgverleners om zzp’er te worden is de vrijheid om zelf diensten te kunnen plannen. Daarbij moet je als ondernemer verschillende opdrachtgevers hebben, en voorkomen dat je te lang of te veel bij één opdrachtgever werkt. Afwisseling in je werk is essentieel, en vaak ook wat het voor de zzp’er leuk maakt.

Aan de andere kant hebben de opdrachtgevers vooral behoefte aan continuïteit van de zorg en vaste gezichten. Wanneer een zzp’er alleen maar losse diensten aanneemt bij verschillende opdrachtgevers verlies je een stukje stabiliteit. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit van de geleverde zorg, en kost indirect meer geld.

Hoe lossen we dit op? ZOS+ werkt sinds begin 2021 met periode opdrachten voor zzp’ers. Dit zijn opdrachten voor 3 tot 6 maanden, voor een vast aantal uur per week. In dit artikel delen wij onze ervaring, en de voordelen die we in de praktijk ervan ondervinden. Zowel voor de zzp’ers als de opdrachtgevers.

Wat zijn periode opdrachten?

Bij ZOS+ wordt onder een periode opdracht verstaan: een opdrachtovereenkomst tussen zorginstelling en zzp’er voor 3-6 maanden, voor een vast aantal uur flexibel in te plannen, op een vaste afdeling of afdelingen. De term wordt ook vaak gebruikt bij detachering en uitzendconstructies. Dit kan verwarring scheppen, want een zzp’er is in feite altijd zelfstandig ondernemer.

Er wordt onderling gepland, maar een zzp’er wordt nooit ingeroosterd zoals vast personeel. Ook wordt vooraf een tarief onderhandeld. Hierbij adviseren wij als bemiddelaar, maar dit wordt door beide partijen in overleg bepaald.

Vraag bij opdrachtgevers neemt toe

De laatste tijd merken we dat zorginstelling vaker bij ons aankloppen met aanvragen voor periode opdrachten. Door ervaring hebben we de werkwijze kunnen verbeteren, waardoor het voor zorginstellingen helder is wat ze van ons kunnen verwachten. Ook is iedereen er iets meer aan “gewend” geraakt, en wordt er sneller aan gedacht door bijvoorbeeld de planners.

De opdrachten die bij ons binnenkomen zijn vaak voor 16, 20 of 24 uur per week. Wanneer een opdracht meer dan 24 uur per week is, adviseren wij altijd om dit niet langer dan 3 maanden vast te leggen.

Waarom kiezen zzp’ers hiervoor?

Voornamelijk in het winterseizoen kiezen zzp’ers voor deze optie, omdat er minder aanbod is in ad-hoc diensten. Op die manier heb je meer zekerheid van werk en inkomen. Ook weet je precies wanneer je weer op zoek moet naar een nieuwe opdracht.

Vaak kan ook een hoger tarief worden onderhandeld. Wanneer een zzp’er losse diensten inplant, gelden bij ZOS+ de standaardtarieven. Maar wanneer de opdrachtgever zekerheid heeft d.m.v. zo’n opdracht, zijn zij vaak bereid hier een hoger tarief voor te betalen. Wij helpen de zzp’er ook in deze onderhandeling.

Tot slot biedt het natuurlijk ook een bepaalde zekerheid voor ons als bemiddelaar. Daarom belonen wij vaak (onder bepaalde voorwaarden) de zzp’er door een korting te geven op de servicekosten.

ZOS+ werkt sinds begin 2021 met periode opdrachten. Lees hieronder meer over hoe deze ontwikkeling begonnen is!

Maart 2021 | “Van Piek en Ziek naar Uniek”
Maart 2021 | “Hoe word ik favoriet bij een zorginstelling (3 tips)”

ZOS+: Platform voor zzp’ers in de zorg

ZOS+ is hét platform voor zelfstandig professionals in de zorg. Wij gaan uit van jouw kracht als ZZP’er. Jij bent namelijk onmisbaar!

Wij gaan op zoek naar leuke opdrachtgevers voor jou, met de vrijheid en verantwoordelijkheid die hoort bij zelfstandig werken. We zijn ook de plek voor inspiratie en professionele ontwikkeling: investeren in jezelf als ondernemer.

Nog niet ingeschreven bij het platform? Klik dan hier om je gratis aan te melden.

Nieuwsgierig naar onze opdrachten? Bekijk ze hier.