Ben jij zzp’er in de zorg? Dan is dit artikel voor jou! Met de aankomende verscherpte handhaving van de Wet DBA vanaf 2025 krijgen zzp’ers in de zorg te maken met belangrijke veranderingen. De wetgeving is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, maar dit kan aanzienlijke impact hebben op hoe zelfstandige zorgverleners worden ingezet.

Hieronder bespreken we de vijf belangrijkste aandachtspunten voor zzp’ers in de zorg. We vinden het belangrijk om de zzp’ers die via ZOS+ werken zoveel mogelijk te informeren, maar ook gerust te stellen. Wanneer je zorgt dat je op de hoogte blijft, en aan de regels voldoet, kun je als zelfstandig zorgverlener prima aan de slag blijven.

1. Schijnzelfstandigheid voorkomen

De Belastingdienst zal in 2025 strenger toezien op de arbeidsrelatie tussen zzp’ers en zorginstellingen. Als een zzp’er te veel werkt als een reguliere werknemer — denk aan vaste roosters of werken onder direct gezag van de opdrachtgever — kan dit worden gezien als schijnzelfstandigheid. Dit kan leiden tot boetes of naheffingen. Het is daarom cruciaal dat zzp’ers hun zelfstandigheid duidelijk kunnen aantonen, bijvoorbeeld door flexibel te werken en duidelijke afspraken te maken.

2. Gebruik van modelovereenkomsten

Het werken met goedgekeurde modelovereenkomsten blijft een belangrijke stap in het vastleggen van een heldere arbeidsrelatie. Deze overeenkomsten, die voldoen aan de eisen van de Wet DBA, zorgen ervoor dat de zzp’er juridisch gezien zelfstandig blijft werken. Dit biedt zowel de opdrachtgever als de zzp’er bescherming tegen onverwachte naheffingen.

3. Veranderingen in werkwijze

Met de Wet DBA worden zzp’ers mogelijk geconfronteerd met aanpassingen in hun werkwijze. Een van de manieren om zelfstandigheid te benadrukken, is door meer projectmatig te werken in plaats van langdurig bij dezelfde zorginstelling te werken. Zo voorkom je dat je als zzp’er onder gezag van de opdrachtgever komt te staan, wat de zelfstandigheid kan ondermijnen.

4. Tarieven en fiscale gevolgen

Voor zzp’ers in de zorg is het van belang om hun tarief goed te bepalen. Een te laag tarief kan door de Belastingdienst worden opgevat als een aanwijzing dat er sprake is van een verkapt dienstverband. Dit kan leiden tot fiscale sancties voor zowel de zzp’er als de opdrachtgever. Het is daarom raadzaam om tarieven te hanteren die passen bij de vereisten van zelfstandig ondernemerschap.

5. Werkzekerheid en flexibele inzet

Door de strengere handhaving bestaat er een risico dat zorginstellingen terughoudender worden in het inhuren van zzp’ers. Dit kan betekenen dat zzp’ers vaker met tijdelijke contracten te maken krijgen of moeten denken aan alternatieven zoals uitzenden of detachering. Zorginstellingen zullen moeten balanceren tussen het inzetten van flexibel personeel en het waarborgen van naleving van de nieuwe wetgeving.

Bereid je voor op de Wet DBA

Voor zzp’ers in de zorg is het essentieel om zich goed voor te bereiden op de verscherpte handhaving van de Wet DBA. ZOS+ houdt bovenstaande punten nauwlettend in de gaten, en we hebben de belangrijkste elementen hiervan ook dit jaar al in onze werkwijze verwerkt. Door deze kennis up to date te houden kunnen zelfstandige zorgverleners via ZOS+ compliant blijven en hun zelfstandige status behouden in de veranderende regelgeving.

Heb je vragen of wil je meer informatie over hoe je als zzp’er kunt blijven werken binnen de regels van de Wet DBA? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel 078-7514310 of mail info@zosplus.nl

Samen staan we sterk in het leveren van hoogwaardige zorg, met de zekerheid dat alles volgens de regels verloopt. 

ZOS+: Platform voor zzp’ers in de zorg

ZOS+ is hét platform voor zelfstandig professionals in de zorg. Wij gaan uit van jouw kracht als ZZP’er. Jij bent namelijk onmisbaar!

Wij gaan op zoek naar leuke opdrachtgevers voor jou, met de vrijheid en verantwoordelijkheid die hoort bij zelfstandig werken. We zijn ook de plek voor inspiratie en professionele ontwikkeling: investeren in jezelf als ondernemer.

Nog niet ingeschreven bij het platform? Klik dan hier om je gratis aan te melden.

Nieuwsgierig naar onze opdrachten? Bekijk ze hier.